niedziela, 8 listopada 2015
Moc Czekolady
Kiedy król Hiszpanii Filip II zachorował ściągano najlepszych lekarzy proponujących swe usługi i różnego rodzaju lekarstwa. Niestety bez skutku. Tymczasem skromny lekarz z Andaluzji, Antonio Colmenero de Ledesma siedział w gabinecie i pił gorącą czekoladę. Podczas swych rozmyślań wpadł na pomysł, żeby wymyślić swój własny przepis na gorącą czekoladę. Zaczął mieszać napój kakaowy z lekarstawami. Zauważył, że np. schłodzona czekolada z wyciągiem z róży kastylijskiej jesteś idealna na zbicie gorączki, gorąca czekolada z imbirem na gardło...Wieść o andaluzyjskim lekarzu i jego lekarstawach rozeszła się po całej Hiszpanii. Po niedługim czasie lekarz został wezwany na dwór królewski. Po zbadaniu króla przygotował specjalną miksturę. Król Filip II wyzdrowiał , a doktor Colmenero de Ledesma nie mógł się odpędzić od pacjentów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz